Program Kampanje „I ja želim čitati!“ u ovogodišnoj Noći knjige održan je 21. 4. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tema je bila Sanjaju li roboti električne knjige? s naglaskom na fenomen umjetne inteligencije. Ovogodišnje održavanje nacionalne manifestacije Noć knjige započelo je 21. travnja organizacijom više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske.

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ koje je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo i ove je godine organizirala program u Noći knjige. Kampanja „I ja želim čitati!“ svoj je program nazvala 2040: Odiseja u slovima. Ovim programom pozornost javnosti i publike usmjerila se na važnost razvijanja likovno-grafičkih vještina kod djece koja imaju teškoće čitanja i/ili disleksiju. Mnoge osobe s disleksijom radije rješavaju probleme promišljanjem i stvaranjem nego govorenjem. Zbog toga razvijaju vještine koje su im potrebne za uspjeh u umjetničkim i kreativnim zanimanjima.

U programu Kampanje „I ja želim čitati!“ sudjelovali su stručnjaci koji su temi dali teorijski okvir. Uvodno izlaganje o važnosti odlaska djece logopedu koja imaju teškoće čitanje i/ili disleksiju održala je Tamara Pracaić, profesorica logopedije. Potom se profesor psihologije Boris Blažinić obratio pozitivno provokativnim predavanjem na temu “dobrog odgoja“, „što je to ljubav prema djetetu“ te „što danas svojim znanjem želimo dati djetetu“. Profesorica povijesti umjetnosti Sandra Novaković Mihailica istaknula je važnost poticanja kreativnosti u odrastanju djece. Potom je u sklopu programa održana i likovna radionica za djecu koju je vodio street art umjetnik Krešimir Golubić. U radionici je kreiran grafit 2040: Odiseja u svemiru.

U glazbenom dijelu programa nastupao je pijanist Vitomir Ivanjek. Plesni klub Atomic Dance Factory izveo je dvije plesne točke, a potom je Dječji zbor Zagrebački anđeli otpjevao nekoliko dječjih pjesama. Program Kampanje „I ja želim čitati!“ završio je u vedrim tonovima s brojnom djecom na pozornici.